email contact@virvid.nl
360 FILMTIPS VOOR VR VIDEO

Tips voor het filmen van 360 graden video en film.

virtual reality FILMTIPS 360

Om met de nieuwe 360 graden camer's goede films te maken kun je natuurlijk uitgebreid expirimenteren en oefenen. Wij geven je op deze pagina in ieder geval al een aantal handige tips en aandachtspunten waarmee je rekening kunt houden bij het filmen van virtual reality beelden en/of 360 graden video.

Blijf op de hoogte van de laatste ervaringen en ontwikkelingen via onze website. En heb je zelf informatie en tips die je zou willen delen, of heb je een specifieke vraag, bijvoorbeeld over mogelijkheden voor 360 video training en aanschaf van 360 camera sets, neem dan gewoon contact met ons op.

virvid VR VIDEO TRAINING

Een aantal tips voor het filem van 360 vr video zijn de volgende:

 • Bedenk goed of je iets specifiek in beeld wil brengen of gewoon wil filmen wat je ziet. Een stukje film van één camera of gezichtspunt eruit knippen is bijna niet te doen.
 • Kijk goed waar het startpunt van je video is, omdat dit het punt is wat de kijker van je video als eerste zal zien. Houd hier rekening mee met het richten van je camera.
 • Omdat een 360 camera in principe omhoog en omlaag filmt, kun je het middelpunt van de camera soms verlagen, zodat je op het gemiddelde van wat je in beeld wil hebben filmt.
 • Probeer zoveel mogelijk in een enkel lang shot op te nemen. Dit ook weer omdat aan elkaar editen van rondom 360 graden beelden achteraf erg lastig is.
 • Je hoeft bij het filmen de camera niet op de actie te richten, de camera neemt namelijk toch alles om je heen op. Je kunt juist leuk spelen met het idee dat de kijker zelf moet bewegen of zoeken naar de actie in het beeld rondom.

vr info MEER 360 vr tips

Hieronder nog meer tips voor het filmen van 360 vr video. Dit keer meer gericht op de aanwezigheid van jezelf als filmer:

 • Besef je dat je rondom filmt, en dus ook dat jezelf of datgene waarop de camera staat een onderdeel zal worden van de film. Probeer dit als uitgangspunt te nemen.
 • Wil je jezelf toch uit beeld houden, zorg dan voor een camera die een deel niet filmt, of scherm het af door de camera te plaatsen op een voorwerp waar je onder of achter plaatsneemt.
 • Zorg bij het maken van 360 video ook dat je geen zaken opneemt die juridisch niet mogen, zoals personen filmen zonder goedkeuring. Bij 360 video is de kans dat je onbewust zaken filmt veel en veel groter.

Heeft u zelf een goede tip en wilt u deze met ons delen, mail ons dan via ons cantactformuler


 


Privacy en vr video

Hoewel wij geen juristen zijn, hieronder nog een stukje tekst met informatie over privacy om rekening mee te houden.

De hoofdregel is dat filmen in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de vrijheid van informatiegaring. Als je een gemonteerde camera gebruikt dan moet je mensen daarvoor waarschuwen voordat ze in beeld zijn. Bij een met de hand vastgehouden camera hoeft dat in principe niet.

Mensen hebben portretrecht. Dat wil zeggen dat als er een "redelijk belang tegen publicatie" is, je een filmpje niet zomaar mag publiceren. Voor gewone mensen op straat lijkt het portretrecht niet zo relevant, hoewel daar wel juridische discussie over is. Film je heel intieme situaties, dan kan sprake zijn van een privacyschending. In ieder geval kun je zulke filmpjes niet zomaar publiceren.


MEER over stiekem filmen

Het Nederlandse Wetboek van Strafrecht verbiedt het stiekem fotograferen of filmen van personen die zich in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats bevinden alsmede het bezitten of openbaar maken van dergelijke opnames. Deze handelingen vallen onder de misdrijven.

De wet verbiedt het heimelijk filmen of fotograferen van een persoon die zich op een voor het publiek toegankelijke plaats bevindt, indien dat gebeurt met een daartoe aangebracht technisch hulpmiddel, zoals een verstopte bewakingscamera. Op openbare plaatsen mag men dus in principe wel heimelijk filmen met een losse camera, maar in woningen en privéruimtes mag dat dus niet. In enkele Gemeentelijke verordeningen, waaronder die van Rotterdam, is het heimelijk filmen in de openbare ruimte strafbaar gesteld.

Verder kan een maker van opnamen die geacht worden met seksuele bedeoleingen gemaakt te zijn zelfs aanranding ten laste gelegd wordenONZE THEMA'S

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • virtual reality blog

  Hiernaast een verzameling van opvallende, interessante of nuttige berichten over virtual reality, vr brillen, 360 camera's gear en produties.

 • TWEET over VR enzo
  Posted by : Virtual Reality Video

 • MEER berichten en BLOGS over VR en 360 enzo


NEEM CONTACT OP

Virvid werkt centraal in Nederland maar is in principe niet plaatsgebonden als het gaat om advies, projecten of video producties. Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over virtual reality of heeft u een moglijke dienst die wij kunnen leveren op het gebied van VR 360 video, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.virvid.nl

icon
Futures made of virtual insanity now. Always seem to, be govern'd by this love we have. For useless, twisting, our new technology. Oh, now there is no sound - for we all live underground.

ONZE PARTNERS